Undgå mistrivsel og sygdom efter, vold, trusler, voldsomme hændelser - eller bare efter dagligdagens pres
Psykisk Førstehjælpsberedskab - hjælp til selvhjælp på skolen
Hvorfor have et Psykisk Førstehjælpsberedskab?
Fordi mange medarbejdere på skoler ofte står i konfliktfyldte situationer med børn og forældre, og fordi ukvemsord, trusler, slag, spark og spyt har været et stigende problem på mange skoler de seneste år. Det har givet en øget psykisk belastning på medarbejderne i en sådan grad, at mange mistrives eller bliver syge, og nogle overvejer deres stilling som lærer.
Når der er et psykisk førstehjælpsberedskab på en skole, kan medarbejdere der har været udsat for en belastende hændelse få hjælp, så mistrivsel og sygdom minimeres, og stress kan reduceres væsentligt.
Derudover har det vist sig, at på de skoler der har et psykisk førstehjælpsberedskab, er antallet af belastende hændelser faldet markant.
Hvad er psykisk førstehjælp egentligt?
Psykisk førstehjælp er – ligesom fysisk førstehjælp – når man giver akut hjælp til én, der har været udsat for en belastning, som han eller hun selv har svært ved selv at håndtere. Hjælpen gives for at personen kan komme bedst muligt videre i livet.
Når I lærer Psykisk førstehjælp, får I:
- viden om hvad der sker i mennesker når de bliver udsat for en grænseoverskridende hændelse.
- værktøjer til akut at afhjælpe de psykiske skader der kan komme, når man har været udsat for vold eller trusler
- procedurer I kan følge når skaden er sket, så alle ved hvad der skal gøres og I derfor ikke skal ”opfinde” dem når I står i en presset situation
Det skal understreges, at det er førstehjælp og erstatter dermed ikke evt. opfølgende professionel psykologhjælp i alvorligere tilfælde.
Hvilken effekt har et psykisk førstehjælpsberedskab på en skole?
Hos den enkelte der har været udsat for vold eller trusler
- en psykisk førstehjælper kan hjælpe en ramt med at udlade de spændinger, der kan opbygges i kroppen, når ens grænser bliver overskredet. På den måde kan det undgås, at der efterfølgende kommer f.eks. uro, søvnbesvær, negative tanker om egne evner, selvbebrejdelser, undvigeadfærd, koncentrationsbesvær og mange andre symptomer.
Hvilken effekt har et psykisk førstehjælpsberedskab på en skole?
Hos den enkelte der har været udsat for vold eller trusler
- en psykisk førstehjælper kan hjælpe en ramt med at udlade de spændinger, der kan opbygges i kroppen, når ens grænser bliver overskredet. På den måde kan det undgås, at der efterfølgende kommer f.eks. uro, søvnbesvær, negative tanker om egne evner, selvbebrejdelser, undvigeadfærd, koncentrationsbesvær og mange andre symptomer.
Generelt på skolen
Det følgende er tilbagemeldinger fra medarbejdere, på skoler der har fået et psykisk førstehjælpsberedskab
- Aftabuisering. Det er blevet mere ”legalt” at føle sig ramt. Jeg er ikke alene med det.
- Tryghed. Mange oplever en større tryghed. ”Der er nogen at gå til hvis jeg bliver ramt.
- Forebyggende. Det har vist sig, at efter der er kommet et psykisk beredskab på skolerne, er der sket en reduktion af grænseoverskridende hændelser. Psykisk Førstehjælpsberedskabet virker altså tilsyneladende forebyggende på, at hændelser hvor medarbejdere får deres grænser overskredet forekommer.
Er der dokumentation for at det virker?
Ja- det er der faktisk. Lærernes Pension har finansieret 2 projekter hvor først én skole og dernæst 4 skoler har fået et Psykisk Førstehjælpsberedskab. I begge projekter blev ovenstående effekter dokumenteret.
Hvordan vil det foregå på jeres skole?
Psykisk Førstehjælp bliver udbudt som en pakke til skoler der indeholder:
Viden
Oplæg på skolen hvor alle medarbejdere på skolen deltager. Her får de viden om, hvad der sker i psyken, kroppen og nervesystemet, når vi bliver udsat for en grænseoverskridende hændelse, samt hvordan man kan spotte en kollega, der er blevet ramt (Oplæg for alle der varer 60 minutter)
Værktøjer
Psykisk Førstehjælpskursus hvor udvalgte lærere (7-9) fra skolen lærer, hvordan de kan hjælpe en kollega med at slippe af med den spænding, det ubehag og eventuelle negative tanker, der kan komme efter en psykisk overbelastning. (varighed 7 timer)
Procedurer
Lederkursus hvor ledelse, og evt. AMR og TR får vejledning i at lave nogle procedurer for, hvad der skal ske, når en medarbejder har været udsat for vold, trusler eller anden voldsom hændelse. (varighed 2-3 timer)
Implementering og træning
Gruppesupervisioner hvor førstehjælperne øver sig på kollegaer. Dette giver førstehjælperne en træning i at bruge det de har lært og en forståelse for, hvad psykisk førstehjælp er- og kan hos alle medarbejdere (varighed 2 timer).