Psykisk førstehjælp og traumebehandling.

Individuelle samtaler for lærere, pædagoger, sundhedspersonale og socialarbejdere, der har været udsat for grænseoverskridende handlinger som f.eks. trusler og vold.

Få hjælp til at slippe af med ubehagelige tanker, følelser og kropslige reaktioner, der er kommet, efter du har været udsat for en voldsom og grænseoverskridende hændelse.

Tre til fire samtaler, er i langt de fleste tilfælde tilstrækkeligt til at du slipper af med gentagende tanker, søvnbesvær, fysisk ubehag, vrede, selvbebrejdelse og ubehagelige fysiske reaktioner o.a., der er kommet, efter du har været involveret i en ubehagelig episode.

Chok og traumer kan være særdeles invaliderende og sætte store begrænsninger for livsudfoldelse og trivsel.

Det gode ved traumer er, at de kan arbejdes med og at der frigives rigtigt meget energi når de løsnes og der kan stort set arbejdes med alle traumer.
I arbejdet med at løsne traumer arbejder jeg ud fra samme princip som hvis man skal spise en elefant. Man er nødt til at spise den i små bidder. På samme måde arbejder man også med traumer. I små bidder.

Jeg starter altid med det der ligger først for. De gener og begrænsninger der er lige nu og her. Det kan være udefinerlige smerter (f.eks efter en ulykke eller en operation), undvigeadfærd (jeg forsøger at undgå det barn der har sparket mig eller den patient der gav mig et møgfald) eller ondt i maven når jeg tænker på en bestemt episode.

I nogle tilfælde ved man hvad der er der har udløst chokket, i andre tilfælde er det kun de fysiske symptomer der viser at der er noget galt. Man kan starte begge steder. Det det handler om er, at nervesystemet ”opdager”, at den farefulde situation ikke er der længere. Når det sker, vil det automatisk slappe af og traumet vil lige så stille løsne sig.

Chok og traumer kan arbejdes med uanset hvor gamle de er. Faktisk er der ikke forskel på at arbejde med gamle og nye traumer. Det der kan gøre en forskel er, at der kan have lagt sig nogle vaner udenom traumet (f.eks. undgå konflikter eller eksamensangst), som det vil tage lidt tid at arbejde med i forhold til hvis det er et helt nyt traume.

En klog kvinde sagde en gang til mig: ”Der er ingen knuder der er så store og stramme, at de ikke kan løsnes.” Jeg er helt enig med hende.

Traumecirklen hvor man bliver udsat for noget voldsomt, hændelsen er overstået, man ryster chokket af sig og der opstår ro igen i kroppen. Her får man ingen psykiske mén efter en voldsom oplevelse.

Traumecirklen hvor man bliver udsat for noget voldsomt. Hændelse er overstået men man får IKKE rystet chokket af sig. Der kommer ikke ro i kroppen igen og man kan få psykiske men efter denne hændelse.